2015/05/03

Peniť, či nepeniť?

Uvažovali ste niekedy nad tým, prečo váš šampón, či sprchový gél pení? Aká látka je za týmto javom a či je úplne v poriadku ak je to penenie vo veľkej miere? Nie? :) Tak sa vám to v tomto článku pokúsim trochu objasniť.

Laurethsulfát sodný, v zloženiach uvádzaný ako Sodium Laureth Sulfate (SLES), patrí medzi tenzidy, čiže látky, ktoré sa používajú v mydlách, saponátoch, avivážach, atď. Konkrétne SLES (odteraz v článku táto skratka) je veľmi lacné a účinné penidlo, čo je hlavným dôvodom prečo je tak často používaný v kozmetike určenej na osobnú hygienu. Píšem o ňom preto, pretože hoci nie je najškodlivejší tenzid, je asi najbežnejšie používaný.

Zdroj
Na jednej strane, áno, je dobré ak kozmetický produkt pení. Šetrí to jeho životnosť a naše peniaze. Ak by naše šampóny nepenili, kupovali by sme si novú fľašku pomaly každé dva týždne. Ekonomicky to teda vyjde naozaj prospešne. Čo však naše zdravie? Dopláca na to, či nie?

Zubné pasty sú jedny z produktov, v ktorých je penenie takmer nezbytné. Určite ste v reklamách počuli niečo na štýl "...čisté zuby bez penenia...". Zloženia týchto pást majú túto látku až na posledných miestach (ak tam vôbec je), a preto je penenie minimálne, hoci sa o vaše zuby postarajú rovnako dobre ako pasty, ktoré veľmi penia. A možno aj lepšie. Bolo preukázané, že SLES zvyšuje výskyt aft (hnisavé ochorenie na perách, alebo v intímnych oblastiach, bližšie info tu) u ľudí, ktorí sú citlivejší. Riešením je nepoužívať zubné pasty s touto látkou.

Čo sa týka rizika rakoviny, objavujú sa názory, že je to len povera. Denná konzumácia 1 gramu tejto látky by zvýšila riziko nádoru na 1:3000, no napriek takémuto malému percentu je odporúčané túto látku do produktov nedávať, alebo dávať v menšom množstve. Hoci je málo rizikové, to percento tu predsa je a nikdy neviete, či práve vy naň nedoplatíte...

Odhliadnuc od menšej miery karcinogenity, SLES je v konečnom dôsledku tak či tak dráždivý, môže vyvolať alergie a iné nežiadúce prejavy, preto je lepšie sa mu vyhýbať, ak sa dá. Prekvapujúcim faktom však je, že SLES nie je čisto syntetická (umelo vytvorená) látka, vyrába sa čiastočne z mastných kyselín, nie je teda úplne chemický.

Zdroj
V zloženiach môžete nájsť napríklad aj Sodium Lauryl Sulfate (SLS), ktorý je veľmi podobný SLES, no bohužiaľ viac škodlivý (môžem mu neskôr venovať samostatný článok, ak budete mať záujem), ďalej Sodium Coco Sulfate, ktorý sa vyrába z kokosového oleja a jeho kvalita záleží od toho, ako kvalitný kokos/kokosový olej výrobca používa. Avšak veľký rozdiel medzi týmito troma látkami nie je. Tieto látky používané aj v šampónoch síce vlasy rýchlo umyjú, odmastia, no štruktúra vlasu sa mierne zhoršuje.

V prírodnej kozmetike sa používajú jemnejšie alternatívy tenzidov, napríklad Amonium Lauryl Sulfate. Nie každá prírodná kozmetika ho však používa, hoci väčšina prírodných značiek naozaj použije prírodné zložky, v zloženiach nechýbajú bohužiaľ takéto látky.

Všimla som si, že veľa blogeriek považuje za najviac škodlivú látku parabény (ktoré mimoto naozaj škodlivé sú, článok o nich nájdete aj na mojom blogu) a ak na nejakom produkte vidí nálepku "PRÍRODNÁ KOZMETIKA", zostáva v mylnom dojme, že je jej zdravie zahojené. Veľa z nás si neuvedomuje, že aj v prírodnej kozmetike sú veci, ktoré nám môžu škodiť. Uvediem konkrétny príklad:

Yves Rocher, naozaj populárna značka v poslednej dobe, je v podstate prírodná značka a viac ako 97% zložiek v jej produktov pochádza z prírody. Tomu sa oponovať naozaj nedá. Prednedávnom som sa rozhodla vyskúšať ich vlasovú starostlivosť s reparačnými účinkami (konkrétne šampón a kondicionér). Na moje veľké prekvapenie, v šampóne je hneď na druhom v mieste po vode práve SLES. A teraz si to neberte zle, ja ten šampón priam uctievam, mám jeho druhé balenie a určite sa o ňom dočkáte samostatného článku.

No i tak ma mrzí, že niektoré blogerky znesú pod čiernu zem neprírodnú kozmetiku a pri tom si neoveria, či v prírodnej kozmetike nie je niečo, čo by taktiež mohlo ich telu uškodiť. Teraz nikoho týmto článkom neponižujem, ani spomínanú značku (ktorá je jedna z mojich najobľúbenejších), ale baby, ak už chcete vychvaľovať prírodnú kozmetiku, overte si fakty. :)

Zdroj

To by bolo k tomuto článku asi všetko, budem rada, ak mi do komentárov napíšete, či ste sa už stretli so SLES, SLS, Sodium Coco Sulfate, či na ne máte alergie a či sa im snažíte vyhýbať. :) Ja osobne na tieto látky nijaké zlé reakcie nemám, no i tak sa snažím aspoň v intímnej hygiene používať produkty na to určené bez týchto látok, pretože tam treba dodržiavať pH, ale o tom možno v inom článku.

Pekný deň kočky! :) 

13 komentárov :

  1. Strašne mám rada na tvojom blogu, že toto je naozaj unikátna rubrika a vždy takéto články veľmi pekne vysvetlíš.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem zlatík, milá si veľmi.. :) Tešia ma práve takéto odozvy.. :)

      Odstrániť
  2. Ty máš originální nápad a když tomu rozumíš, proč to neposlat dál. S tou přírodní kosmetiko to je fakt že ne vždy se všechno co je Bio, Eko apod. tváří zdravě a stoprocentní. To samé platí i u potravin.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Odpovede
    1. Trošku mi príde že si v tom článku myslela mňa, pretože hreším hlavne na parabény (ale mám rozpísaný trošku väčší a vážnejší článok o všetkých svinstvách, ktorý som spomínala začiatkom roka) a zbožňovala som šampón od YR (teraz mám iný, ale v ňom sú tiež sulfáty).. ale tak ani sulfáty nie sú dobré, aj v ich prípade som proti, lenže sú to menšie zlo než parabény :/ pri sulfátoch som žiaden konkrétny prípad rakoviny nevidela, no čítala som o ňom ale zase pri parabénoch ich bolo skutočne veľa, a práve voči tejto chorobe som neskutočne obozretná, keďže som vďaka nej prišla o mne veľmi dôležitého človeka. No postupne sa snažím prejsť na 100% vegánsku a organickú kozmetiku, takže snáď už o rok, dva sa takýmito "srandami" nebudem musieť zaťažovať..mimochodom, pekný článok :) a zbožňujem tvoj dizajn, je dokonalý ♥

      Odstrániť
    2. Nie, čosi, ja som všeobecne myslela. :) Držím palce nech ti ten prechod vyjde.. :) Dizajn mám už dlhšie, ale ďakujem za jeho pochvalu a aj za pochvalu článku. :)

      Odstrániť
  4. Absolutně jsem ten článek zhltla, ani nevím jak (upřímně u Laurethsulfátu sodného jsem si vzpomněla na knihu, kterou jsem předevčírem dočetla ♥). Hrozně mě baví tohle číst, tyhle informace a získat nový přehled o věcech, které používáme. Já si osobně myslím, že karcinogenní látky jsou teď naprosto ve všem, takže bychom nemohli používat; jíst naproto nic. Tyhle věci jsou hrozně sporné, každopádně to byl zajímavý článek :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Zbožňujem tieto tvoje články, je to ako také malé okienko chémie, no nemám si pri tom chuť trieskať hlavu o stôl :D A dnes večer hneď skontrolujem všetky naše šampóny :D
    beelievin.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ďalší super článok! a tiež ako bee. to teraz budem stále pozerať :D
    ľúbezná

    OdpovedaťOdstrániť
  7. YR predsa nie je prirodna kozmetika. nepouziva zivocisne zlozky, ale to je vsetko.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Toto je už na inú polemiku a iný článok, vo všeobecnosti je označovaná ako prírodná :-) ale chystám sa napísať článok aj o (ne)prírodnej kozmetike :-)

      Odstrániť

Ďakujem všetkým za krásne komentáre, teší ma každý jeden ♥ na otázky odpovedám tu na blogu :)