2015/04/06

Parabény - čo to vlastne je?

Milé baby! ♥ V prvom rade by som vás chcela privítať na mojom mierne prerobenom blogu. :) Ide trochu o jeho samotnú organizáciu, ale hlavne dizajn. Tento super dizajn by som nemala bez pomoci milej bee. z beelievin, ktorá bola taká ochotná, že vyplnila moje medzery v znalostiach html kódu. Ešte raz ti veľmi pekne ďakujem! ♥

Počnúc týmto článkom na enjoy little cosmetics rozbieham rubriku, v ktorej sa budem venovať chemickým látkam v kozmetike. Dúfam, že sa vám články budú páčiť a že aspoň niektorým z vás pomôžu. :)

Dnes sa budem venovať látkam, ktorých meno sa v poslednej dobe dosť skloňuje v kozmetickom priemysle. Veľa výrobcov v súčasnosti ponúka produkty s nálepkou "bez parabénov", ale prečo vlastne? Týmto látkam som sa rozhodla pozrieť viacej na zúbok, ak chcete vedieť ako to dopadlo, čítajte ďalej.

Zdroj



V prvom rade by asi bolo dobré ujasniť si, čo vlastne tie PARABÉNY sú.

Parabény sú chemické látky, presnejšie ide o alkylestery kyseliny 4-hydroxybenzoovej a ich soli. Používajú sa ako konzervačné látky v kozmetike, farmaceutickom priemysle a dokonca aj v potravinárstve.

Hoci sa vytvárajú chemicky - a to z ropy, no v malých koncentráciach (ktoré nie sú závadné) ich môžeme nájsť v ovocí a zelenine - čučoriedky, olivy, mrkva, jahody, hrášok, cibuľa -, vo včelích produktoch - propolis -, alebo v niektorých baktériách.

Zdroj
Najprv by som sa chcela pristaviť pri parabénoch v potravinárstve. Na etiketách potravín v obchode ich môžete nájsť pod "E + nejaké číslo", čiže ide o tzv. éčka. Najčastejšie používané sú:

» metylaparabén (E 218)
» etylparabén (E 214)
» propylparabén (E 216)
» butylparabén

Keďže už dávno vieme, že éčka pre náš organizmus dobré nie sú, platí to aj tu. Najčastejším a najbežnejším je METYLPARABÉN, ktorý sa vo veľkom používa takmer vo všetkých sladkostiach, okrem čokolády.

Zdroj
V kozmetike sa parabény používajú buď samostatne, v kombinácií s iným druhmi parabénov alebo v kombinácií s inými konzervačnými látkami. Najčastejšie ich nájdete v sprchových géloch, make-up-e, telových krémoch a mliekach, dezodorantoch, antiperspirantoch, mydlách a šampónoch. 

Ak by ste nepoznali zloženie konkrétneho produktu, nemáte šancu ich spoznať, pretože sú bezfarebné a nemajú žiaden zápach / vôňu. Sú rozpustné v tukoch a vo vode, miera rozpúšťania závisí od konkrétneho druhu parabénu. Naše telo by ich malo byť schopné vylúčiť pokožkou, no nie vždy je to pravidlom. Nedávne štúdiá preukázali, že parabény, ktoré nie je naše telo schopné spracovať môžu mať ESTROGÉNNY POTENCIÁL. Čo to znamená?

Estrogény sú ženské hormóny, ktoré ovplyvňujú hormonálnu aktivitu. Bolo preukázané, že parabény majú rovnaké / podobné vlastnosti a preto sa môžu správať podobne ako estrogén. To môže viesť k nezdravej hormonálnej aktivite a duševnej nerovnováhe a takisto aj k iným zdravotným problémom. Narúšajú endokrinný systém ľudského tela, čo môže napríklad vyústiť k nástupu predčasnej puberty u chlapcov a dievčat. U žien sa môže objaviť rakovina prsníka a u mužov znížená pohyblivosť spermií. 

Zdroj
To už myslím o niečom hovorí. Hoci nie každý druh parabénov je škodlivý, niektoré druhy môžu pôsobiť veľmi toxicky. Preto Európska komisia prednedávnom prijala opatrenia, pri ktorých:

» METYLPARABÉN, ETYLPARABÉN A ICH SOLI sa môžu používať ako kyselina v koncentrácií 0,4% ak je prítomný jeden druh, alebo ako kyselina v koncentrácií 0,8% ak sú prítomné 2 a viac druhov
» ISOPROPYLPARABÉN, ISOBUTYLPARABÉN, PENTYLPARABÉN, BENZYLPARABÉN A PHENYLPARABÉN boli zaradené na ZOZNAM ZAKÁZANÝCH LÁTOK a od 30. mája 2015 NESMÚ kozmetické výrobky obsahovať tieto látky
» BUTYLPARABÉN, PROPYLPARABÉN A ICH SOLI sa môžu používať pri koncentrácií 0,14 % alebo 0,8% a sú v kozmetických výrobkoch pri tejto koncentrácií bezpečné
» NESMÚ sa používať pri detských kozmetických produktoch, ktoré sa nanášajú na oblasť pod plienkou
» od 16. októbra 2015 budú všetky kozmetické výrobky spĺňať tieto podmienky

O dvoch konkrétnych parabenóch sa mi podarilo nájsť bližšie informácie. Ide o Metylparabén a Propylparabén. 

METYLPARABÉN - tento parabén by sme mohli označiť ako "najmenšie zlo". Mal by byť nedráždivý a nekarcinogénny. Avšak, môže vyvolať menšie alergie. 
PROPYLPARABÉN - tento druh parabénu môže spôsobovať väčšie alergické reakcie a patrí medzi 20 najznámejších alergénov. Zvyšky tejto látky boli nájdené v nádoroch v prsníkoch. 

Preto ma trochu zaráža, že Európska komisia povoľuje Propylparabén v takmer takej istej koncentrácií ako Metylparabén, pričom závadnosť Propylparabénu je veľmi vysoká. 

Avšak vyzerá to tak, že si ľudia predsa len uvedomujú, že naše zdravie môže ovplyvniť veľa faktorov, napríklad aj také "nevinné" konzervanty. Myslím, že je skvelé, že z našich pultov zmizne kozmetika so závadnými látkami. Hoci sa im tak úplne vyhnúť nemôžeme, no treba si aspoň dávať pozor na tie najviac škodlivé druhy, ktoré som vám tu vypísala. Najlepšou alternatívou však vždy bude prírodná kozmetika, hoci pri nej treba trochu zainvestovať, pretože málo ľudí si v dnešnej dobe uvedomuje, koľko pokladov príroda skrýva. :)

Zdroj
Ja osobne kozmetiku s dvoma základnými parabénmi - Metylparabén a Etylparabén až tak nezatracujem, pokiaľ sa tieto látky nenachádzajú na popredných priečkach zloženia, čiže ich tam je najviac. Som si vedomá toho, že prírodná kozmetika nie je úplne najlacnejší špás pre niektorých ľudí a to sa týka aj mňa. Niekedy je však lepšie uspokojiť sa s jedným drahším a kvalitnejším produktom ako s kopou takých, ktorých zloženie sa môže neskôr prejaviť na našom zdraví. Totiž, to máme len jedno. :)

Dúfam, že sa vám tento zdĺhavý článok aspoň trochu páčil, dal mi celkom zabrať. Budem veľmi rada ak mi do komentárov napíšete aký máte na parabény názor vy a či používate kozmetiku s nimi. :)

Pekný zvyšok dňa baby!

Pri tvorbe tohto článku mi pomohli:

25 komentárov :

  1. Tak tenhle článek je úžasný :) Hned jsem si ho přečetla. Já jsem na nějaké parabeny alergická a dozvěděla jsem se o tom až na střední od mojí učitelky Zbožíznalství, které jsem si stěžovala, že mě po krémech na ruce často svědí ruce, rudnou a někdy až pálí. Takže na ruce používám jeden jediný krém od Nivei bez parabenu :) Takové články jsou úžasné a je skvělé, že jsi s tím dala takovou práci :-*

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, veľmi si ma potešila ♥ Ja som zatiaľ žiadnu alergiu u mňa na nejaké látky nespozorovala, uvidíme časom :) Ale obyčajná Nivea je najlepšia ! :)

      Odstrániť
  2. Jo, na strance slozenikosmetiky.cz jsem v posledni dobe celkem casto, i kdyz slozeni zase az tolik neresim, pokud mi dany produkt nedela problemy :-) Ale je urcite fajn si doprat i neco prirodniho nebo alespon bez zbytecnych nebezpecnych latek. Me by se taky libilo venovat se v budoucnosti farmaceutice (na medicinu si netroufam :-D) ale kdyz vidim jak me ta chemie ve skole bavi :-D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mňa viac baví biola ale v poslednej dobe ma chytila aj chémia, tak dúfam, že si to nerozmyslím do maturít :D Ale ako hej, pokým daný produkt účinkuje a nie je príliš škodlivý beriem ho aj ja v pohode :)

      Odstrániť
  3. Aw, honey, skutočne nemáš vôbec začo - rada som ti pomohla aspoň s tým málom, čo viem :D
    Oh, girl, milujem tento článok. Dáva možnosť nahliadnuť do toho "vnútra", no tak nenútene a zbožňujem, ako si to napísala, nechceš mi tak vysvetľovať všetko učivo z chémie? :D
    Teším sa na ďalšie články v tejto rubrike, pretože takéto veci sú akési "tabu" a výrobcovia o nich nikdy nehovoria, pretože by sa ich výrobky prestali kupovať, a tak človek ani nevie, čo to vlastne sú za látky a aké nebezpečné môžu byť, preto sa nikto veľmi nepozerá, či tam nejaké parabény sú alebo nie, keď o nich prd vieme. Takže sa teším na ďalšie takéto príspevky :)
    beelievin.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ak budeš niečo z chémie chcieť napíš, pokúsim sa :D Aj keď ja ju mám v angličtine no.. :D
      A ďakujem za pochvalu ♥

      Odstrániť
  4. Úžasný je ten blog.... a ja si na kozmetike vôbec zloženie nepozerám lebo sa tomu ani nerozumiem... ale už viem čo sú parabény...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem si zlatá ♥ dal nám veľa práce :)
      Tak snáď budú tieto články užitočné aj pre teba :)

      Odstrániť
  5. design je super a bee je veľmi milá, že ti pomohla :)
    Zloženie kozmetiky som doteraz veľmi neriešila, ale som rada, že budeš písať o takýchto veciach, lebo odkedy mám blog aj ja začala som sa o to viac zaujímať :)
    ľúbezná

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hej ona je zlato :)
      Tak sa teším, dúfam, že sa ešte vrátiš a prečítaš si o iných látkach o ktorých budem písať :)

      Odstrániť
  6. Veronika, super článok! Som rada, že sa zaujímaš o kozmetiku aj z tejto stránky a propaguješ to aj medzi mladými babami, fakt super, len tak ďalej ☺

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Niki, si zlatá :) veľmi ma potešil tvoj komentár :)

      Odstrániť
  7. Ty jo, to je zajímavé,super článek :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Originální a velmi zajímavá rubrika! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Ako sa konzervuje prírodná kozmetika? Predsa aj tam musí byť niečo, aby sa do toho nedostali baktérie, huby a vobec aby sa výrobok okamžitě nezačal kaziť?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Prírodná kozmetika na konzervovanie používa prírodné konzervanty (vitamín E, éterické oleje). Avšak už pri tvorbe sa výrobcovia kvalitnej prírodnej kozmetiky snažia prihliadať nato, aby mal daný produkt čo najdlhšiu trvácnosť a využívajú tomu príslušné látky. :)

      Odstrániť
    2. Tušila som, že tam tiež niečo musí byť. Dá sa porovnať trvanlivosť prírodnej a inej kozmetiky? Je to skoro rovnaké? Hádam, že tie chemické konzervanty budú lacnejšie.

      Odstrániť
    3. Záleží podľa zloženia, ale trvácnosť býva rovnaká ako pri neprírodnej kozmetike :) Čo sa však týka toho, ktoré konzervanty sú lacnejšie, neviem ti povedať, no domnievam sa, že máš pravdu :)

      Odstrániť
  10. thanks my dear :) I followed right back ;)


    kisses
    Gold

    OdpovedaťOdstrániť
  11. když vidím ty vzorce, je mi zle! ještě, že už nemám chemii :D..
    Zvu vás všechny na giveaway, ve které můžete vyhrát úžasné sérum na řasy určené pro zhuštění, prodloužení a větší objem řas :-).

    OdpovedaťOdstrániť
  12. O tom som veruže nepočula, to bude asi preto, lebo sa s kozmetickými prípravkami až tak často nestretávam a chémia taktiež nie je to moje;D Ten design je krásny, html vie niekedy poriadne potrápiť!

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Tomu hovorím článok! Výborne si to napísala a na otázku odpovedám, áno, všímam si , či sú v tom, či tamtom produkte používané parabény a iné, ľuďmi často prehliadané látky. Ak sa dá, tak určite volím kvalitu!
    Katharine-fashionisbeautiful

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Skvelý článok! Hlavne veľmi užitočný, pretože o tomto sa veľa nerozpráva. Zároveň ťa pozývam na svoju Jarnú Giveaway, ktorá práve teraz prebieha na blogu! :)

    LeušLifestyle

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem všetkým za krásne komentáre, teší ma každý jeden ♥ na otázky odpovedám tu na blogu :)