2015/06/06

Pozor na ropu v kozmetike

Keď sa pozriete na obrázok ropy, ktorý som pre tento článok vybrala na internete, určite vám táto látka nepríde veľmi lákavá. Hoci z nej získavame benzín, či naftu, ktoré sa stali našou každodennou súčasťou života, viete si však predstaviť, že by ste si niečo vyrobené z ropy natierali na tvár? A čo keď vám poviem, že to robíte možno každý deň? :)

Zdroj
V zloženiach jednotlivých kozmetických produktov nikdy nenájdete slovíčko ropa. Často v nich však môžete nájsť tzv. deriváty ropy, ktoré sú vlastne látky získané z ropy. Ide napríklad o minerálne oleje, petrolatum (alebo vaseline), paraffinum liquidum alebo propylene glycol. Hoci tieto látky vedia pekne pomôcť so suchými miestami na pokožke, či ju zmäkčiť, vedia však urobiť aj škodu. Akú?

Aj napriek tomu, že ropa pochádza z prírody, nie je pre nás práve najvhodnejšou látkou. Ani pre nič živé. Stačí sa pozrieť na morské živočíchy, ktoré hromadne umierajú pri ropných haváriách. Často ide o veľké prírodné katastrofy.

Ropa pochádza z veľkej hĺbky pod zemským povrchom a naše telo ju nedokáže "stráviť" a absorbovať. Upcháva póry, čím vznikajú rôzne nečistoty. Používaním kozmetiky s derivátmi ropy môžu vzniknúť aj rôzne alergie, či ekzémy. Najnovšie výskumy tvrdia, že takáto kozmetika môže viesť nielen k dermatologickým problémom, ale aj vnútorným - škodlivý vplyv na pečeň, obličky, endokrinný alebo reprodukčný systém atď.

Ropné deriváty najčastejšie obsahujú krémy na bežnú starostlivosť o pleť, denné krémy, balzamy na pery vazelínovej konzistencie, vazelína ako taká, či rôzne prípravky na vlasy. Často takéto látky môžeme nájsť aj vo veľmi drahej kozmetike.

Veľkým prekvapením pre mňa bolo, že látky z ropy obsahuje aj klasický Nivea krém, ktorý by si mal šetrne a s láskou postarať o našu pokožku. Teda, aspoň tak tvrdí reklama.

Nebojte sa, nemusíte však vyhadzovať všetky kozmetické produkty, v ktorých nájdete niečo takéto. Ani ja sa nemienim vzdať Nivei, na ktorú sa môžem vždy spoľahnúť a ktorá sa starala o moju suchú pokožku už od malička a jej jemná vôňa ma sprevádza celým životom. :) Snažím sa však obmedziť používanie takýchto produktov hlavne na tvár, keďže tá je na rôzne kožné problémy najnáchylnejšia. Preto sú prírodné pleťové krémy skvelou voľbou. Skúste to aj vy, je to to najmenej, čo môžete pre svoju pleť urobiť.

Používate kozmetiku, v ktorej sa nachádzajú látky z ropy? Ak áno, tak na aké účely? :) Nezabudnite sa zapojiť do minigiveaway s YR. :)

18 komentárov :

  1. Pred rokom som robila projekt o zložkách teda tých zlých v kozmetike, a viem, čo dokáže ropa v nej, určite sa nad tým treba zamyslieť!
    Na stránke práve prebiha giveaway, budem rada ak sa zapojíš :-) http://stylebymyself.blogspot.sk/2015/05/giveaway.html

    OdpovedaťOdstrániť
  2. No fuj, tak to je teda hnus.... To jsem ani nevedela... Ihned si pujdu prekontrolovat sve vyrobky, dekuji :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. -.- zajimavy clanek, nikdy jsem o tom moc neslysela..hnus

    OdpovedaťOdstrániť
  4. zaujimavy a vzdelavaci clanok, avsak ma komentare celkom prekvapuju. pre ludi zaujimajucich sa o kozmetiku su totiz podla mna taketo veci zname.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Veronika, opäť super článok, úplne z toho cítiť, ako ťa táto tématika baví ☺ len tak ďalej!

    OdpovedaťOdstrániť
  6. O paraffinum liquidum vím už dlouho, že je to derivát ropy, takže se mu snažím co nejvíce vyvarovat a momentálně nemám snad jediný krém, co by ho obsahoval. Když jsem se dívala v obchodech, tak ho obsahuje většina nejprodávanějších a nejznámějších krémů, což je podle mě dost smutné.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Nikdy by mě nenapadlo, že se něco takováho může dávat do kosmetiky.

    Everything about my life

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Bohuzial vela znamych značiek obsahuje taketo latky a za tie kvalitné,prirodné sa platí viac..

    Cosmetics addiction

    OdpovedaťOdstrániť
  9. tyjo, tak to jsem vůbec nevěděla! díky za článek :)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Pekný článok :-) Ja som momentálne prešla na prírodnú kozmetiku, drogérkovú nepoužívam, ale dekoratívku áno...

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Zase tak tragicky by som to nevidela. Ropa je spracova, upravena. Nie je to cierna smradlava masa, ktoru by sme si na seba davali. V kozmetike su ovela horsie latky, ktorym sa treba vyhybat. Ale rada by si precitala vyskumy, na ktore sa odvolavas. Das sem link? Pripadne ho mozes doplnit do clanku. Mozno sa dozviem nieco nove. Dufam, ze to bude v nejakom mne zrozumitelnom jazyku :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veď ako ja tiež nevravím, že teraz kozmetiku s ropou nejdem používať, ale tak dala som sem článok preto, aby to čitatelia videli a nadelili s tým už ako oni myslia. :) Keďže podľa komentárov vidím, že vie o tom veľmi málo ľudí a na to moje články o takejto tematike sú, aby sa s tým oboznámili.. :) Zase musím povedať, že látky z ropy môžu v pozitívnom zmysle "zablokovať" pleť a chrániť ju pred vonkajšími vplyvmi. No je tu to upchávanie pórov a pod. a napríklad pre ľudí, ako som ja, ktorí majú problémy s akné, to môže byť jeden z dôvodov, prečo sa im pleť nelepší. Ja osobne som spozorovala, že keď som prestala používať Niveu na tvár, zlepšil sa mi jej stav..no ten krém mám stále rada, len ho už na tvár nepoužívam. Čo sa týka tých ochorení, čítala som, že z našej pokožky veľa chemických látok z kozmetiky putuje priamo do krvi a to môže ovplyvniť veľa vecí, bolo to v článku o tej rope a látkach z nej, neviem ho však nejak nájsť, keď nájdem hodím link. :) Zatiaľ ti dám sem link na stručný popis látok na stránkach Weledy, kde je niečo popísané aj o derivátoch ropy.. :) http://eshop.weleda.sk/clanky/synteticka-kozmetika-moze-byt-pricinou-alergie/

      Odstrániť
    2. Ako uz vyssie napisala Belatrix i ja som dost prekvapena, ze ludia, ktori sa zaujimaju o kozmetiku, nevedia, ze sa vyraba z ropy. Ved uz len nazov petrolatum musi napovedat, ze ide o zlozku vyrobenu z ropy.
      Do budúcna odporúcam pri písaní takýchto článkov vždy uvádzať aj odkazy na zdroje z ktorých si čerpala, pričom je dobre vychádzať z nejakých vedeckých štúdií a nie napríklad z článkov uverejnených v bulvárných médiach. Potom často vznikajú kauzy a šírenie priam až poplašných informácií viď. kauza glycerin v kozmetike, ktorú registrujem najmä na českých blogoch. Niekto napíše o tom článok a ďalších sto ľudí sa začne vyhýbať glycerinu aj keď im nespôsobuje žiadne problémy.
      Teším sa na ďalšie články z tejto rubriky :-)

      Odstrániť
  12. Tak to som naozaj netušila :O .. začnem si na to dávať pozor.. vďaka .. super článok
    ladyminimalism

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Snažím se používat zásadně přírodní kosmetiku, proto se většinou takovýmto látkám vyhýbám...ale krém od Nivei mám samozřejmě taky a neplánuju ho měnit) -L

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Wow tak teď jsi mě trochu šokovala, jdu asi studovat složení toho co mám doma :).

    LenaČerge

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Je super, že sa zaoberáš aj zložením kozmetických prípravkov. Len tak ďalej! Zopár tipov, na čo si dať pozor, môžeš nájsť aj na mojom blogu :)
    theVandasdiary

    OdpovedaťOdstrániť
  16. ja sa vazeline na pery vyhybam ale to že je aj v nivei to ma nenapadlo no čo už pekny članok:)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem všetkým za krásne komentáre, teší ma každý jeden ♥ na otázky odpovedám tu na blogu :)